2012. január 31., kedd

Szülinapos ebéd


Férjem kedvenc levesei közés sorolható a húsleves-laskaleves, (kinek melyik tetszik illetve melyiket használja)  és (emiatt is) születésnapja alkalmából elkészítettem ebédre.
Hozzávalók: sárgarépa, zeller, hagyma, petrezselyem gyökér, pityóka, karalábé, só, egész bors, (csontos) disznóhús.

Elkészítése: a disznó húst sós-borsos vízben kuktában főztem, kb. 1 órát, és utánna tettem bele a megpucolt zöldségeket. Miután a zölségek megfőttek, a levet átmertem egy másik edénybe és laskát azaz tésztát főztem bele. A zöldségeket egy tányérra raktam és levessel együtt fogyasztottuk.

Másodikként oldalast sütöttem és mivel időhiányban voltam, ezért azt találtam ki,  hogy a köret is elkészüljön vele egyszerre, és ne is ígényeljen  percenkénti odafigyelést. Ezt úgy oldottam meg, hogy yénai edény alját kikentem  disznó zsírral majd egy réteg reszelt savanyúkáposztát tettem bele. Káposztára rátettem az húst,amit előtte sóztam, borsoztam,  húsra tetttem szalonnát, és ezek tetejére kettőbe vágott pityókát. Kb. fél óra után a pityókákat kihúztam az edény szélére, h a szalonna és a hús is lassan pirulni kezdjen.  A sütőt 165 fokra állítottam és a légkeveréses módot választottam. 
Amíg a sütő "végezte  a dolgát" addig elkészíttem a  karizmát azaz a  répatortát. És, h miért adtam a Karizma nevet neki?  Mert a sárgarépa reszelésekor, igen nagy szűkségünk van a karizmunkra:-). Szóval első lépésként megtörtem a diót, úgyanis 100g kisebb darabokra tört dióbélre van szükségünk. Utánna megreszeltem 5db. a sárgarépát, ami kb. 40dkg lehetett. Ekkor már a nehezén túlvoltam:-) 1dl olajban elkevertem 30dkg cukrot, mikor ez megvolt 4db. tojást adtam hozzá és jó habosra kevertem. Jöhetett a 28dkg liszt, 1 kávéskanálnyi fahéj, 12g sütőpor. Ezekkel a hozzávalókkal is csomómentesre kevertem és hozzáadtam a reszelt sárgarépát és a diót. A tepsit kivajaztam, liszttel megszórtam és sütőbe tettem. Előmelegítve volt, mivel előtte készült benne a második fogás, 1 órát sütöttem. Az első 30 percet 170 fokon utánna 165 fok, és légkeveréses móddal mindvégig.
Miután megsült, vártam, h kihűljön, kettőbe vágtam, a közepét megkentem baraclekvárral, tejszínt tettem rá, tetején mindezt megismételtem és hecsedli lekvárral diszítettem. 
Szómagyarázat gyanánt leírom, hogy a hecsedli v.szaragógya lekvár az  a csipkebogyóbó:-). Másodszorra sütöttem meg, és igen nagy sikert aratott a családban.

2012. január 27., péntek

Pityóka leves, Citromfűves csirkemell, szalonnás lilakáposztával

Hozzávalók: pityóka, sárgarépa, hagyma, liszt, olaj, só, bors, babérlevél, fűszerpaprika.
Elkészítése: az apróra vágott hagymát és sárgarépát  olajba párolni tettem. Amíg párolódott az idő alatt a pityókát meghántottam és kockákra vágtam, persze közben belekevergettem a hagymába.  Amikor a hagyma üvegesre párolódott akkor szórtam rá kb. egy knálnyi lisztet és összekevertem. Hagytam,h a liszt világos barnára piruljon, és amikor ez megvolt egy csapot kis kanál fűszerpaprikával megszórtam. Kb. 1 percig hagytam, folyamatosan kevergettem és utánna feltöltötem vízzel.  Tettem bele 3 db. babérlevelet, sót, borsot. (A sózást azt úgy szoktam, h kiszámolom,  kb.hány tányér leves lesz belőle és tányéroként egy csipet sót számolok.) Kb. 20perc főzés után el is készül.
Amikor pityóka levest készítek mindig ezt az éneket dudorászom:-)  a címét nem tudom, viszont annyit sikerült kiderítenem , h a Kommandó by night című albumon található, és akkor egy kis ízelítő belőle:-) "Ez a leány de beteg de beteg, de beteg, nem eszi meg a pityóka levest, menjen hátra a kertbe a kertbe a kertbe szedjen murkot a pityóka levesbe:-) ....."

Citromfűves csirkemell, szalonnás lilakáposztával

Hozzávalók: csirkemell, szalonna, lilakáposzta, sárgarépa, zeller, hagyma. citromfű, só.
Elkészítése: A szalonnát megsütöttem és a kiolvadt zsírjában a hagymát, a reszelt  sárgarépát és a zellert pároltam kb. 5 percet. Ezután hozzáadtam a káposztát és jó alaposan összekevertem. Két perc elteltével, öntöttem rá kevés vizet, elkerülve ezzel a káposzta odaégését.
A káposztába, amíg elkészült többször is belekevergettem, és az elpárolgott vízet mindig potoltam.
 A csirkemellet, mielőtt nekifogtam volna a főzésnek, felszeleteltem, sóval és citromfűvel fűszereztem, és  csak akkor kezdtem sütni amikor kész volt a káposzta.

2012. január 26., csütörtök

Csülkös fuszulykaleves

Hozzávalók: fuszulyka, csülök, só, bors, babérlevél, borsikafű, hagyma, ecet, tejföl.
Elkészítése: A fuszulykát előző nap beáztattam, mert állítólag így gyorsabban megpuhul (másik variációt még nem próbáltam).
A csülköt, a fuszulykát, egész borsot, sót, babérlevelet  kuktába tettem és kb. 2, 2,5 órát főztem.
Másik edényben apróra vágott hagymát díszteltem, és amikor a hagyma már "üveges" lett akkor átmertem a fuszulykát és a csülkös levet. Tettem bele két csipet borsikafűvet  (amiről most tudtam meg, h népi nyleven csombornak hívják), illetve két evőkanálnyi ecetet.  Tálalásnál ízlés szerint tejfölet adhattok hozzá.  Ha sűrűbben szeretnétek akkor rántást készíthettek hozzá. Én azért hagytam ki most, mert már így is elég "tömény" lett a csülöktől és a nagyszemű "Babszem Jankó"-tól.

Másodiknak a csülköt készítettem el.
A csülköt szeletekre vágtam és jénai edényben tettem.  A hússzeletket sóval,borssal és köménymaggal fűszerztem. A tetejére kettőbe vágott pityókát tettem és sütőbe tettem 170 fokon légkeveréses móddal 60 percet sütöttem.
Érdekességként- onnan tudjuk, hogy a csülök elkészült, hogy amikor szeleteltem fel akkor a csontot kitudtam húzni belőle mindenféle erőlkődés  nélkül:-).

2012. január 25., szerda

Zöldséges paradicsomszószos penne

Tegnap délelőtt beszélgettem a barátnőmmel, és a gyakran emlegetett "újonc háziasszony rovatunkban" megosztottuk egymással, hogy mi kerül éppen aznap a tányérunkban. Recept receptet követet és többek között előkerült a paradicsom szósz elkészítése is. Oregano, bazslikom...már éreztem is az illatát...bármilyen ételre gondoltam, mindig a paradicsomhoz lyukadtam ki,.....így az ízlelóbimbóim nyugalma érdekében elkészítettem vacsorára a zöldséges paradicsomszószos pennét.
Hozzávalók: hagyma, sárgarépa, zeller, fokhagyma, karfiol, penne, házi készítésű paradicsomlé, sajt oregano, bazsalikom, só.
 Elkészítése: hagymát, a sárgarépát és a zellert párolni tettem. A karfiolt csak akkor adtam hozzá mikor már félkészre megpárolódott a többi zöldség. Kb. 3dl paradicsomlevet hozzátöltöttem. Ebben a lében könnyen megtudott puhulni a karfiol. A végén 3cikk fokhagymát törtem bele, egy-egy csipet oregano, és bazsalikom. Mindeközben megfőztem a pennét is. Fokhagymát és a fűszereket csak a végén adtam hozzá, és ezáltal a fűszernövények megtartották jótékony hatásukat. Tálalásnál reszelt sajtot szórtam a tetejére. Az egész  étel előkészítése kb. 10 perc, párolás 20 perc. 
Mindezt elmondtam a nővéremnek is, és gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy holnap ő is elkészíti:-)

2012. január 23., hétfő

Karfiol krémleves, Rakott pityóka

Ezt a levest a receptkönyvekben leírtaktól kicsit másképp készítettem.
Eredeti recept alapján húsleves levével kellene feltölteni. Mivel nem volt húsleves alapom, ezért azt találtam ki, hogy hagymát, sárgarépát, zellert adok hozzá és így hasonló ízvilágot sikerül elérni.

Egyedi hozzávalók: sárgarépa, hagyma, zeller, karfiol, vaj, tej, só, bors, szerecsendió.
Elkészítése: hagymát, sárgarépát, és a zellert miután felapróztam, vajban odatettem párolni.  Amíg készült, a karfiolt kis rózsákra bontottam, és hozzáadtam a többi zöldséghez. Kb. 2-3 percet hagytam majd feltöltöttem 2dl. tejjel és 3dl. vízzel.
Amikor a zöldségek megpuhultak akkor összetumixoltam, adtam hozzá sót, borsot és szerecsendiót és ismét felforraltam. Píriott kenyérrel nagyon finom, egyik kedvenc levesem.


Második fogásnál a rakott pityókára esett a választás. Ez az étel is nagyon könnyen elkészíthető, és ami még csalogató elkészítésnél, hogy nem lehet elrontani.
Hozzávalók: pityóka, kolbász, turó, vaj, tejföl, só, bors.
Elkészítése: a kolbászt karikákra vágtam és előre megsütöttem. A pityókát nyersen kockákra vágtam és két maréknyit kb. kivajazott tálban tettem, turót reszeltem rá, ezt követte a kolbász tejföl, só és bors.
Ezt a műveletett addig ismételtem amíg a tálka meg nem telt. Tetejére turót, tejfölet és vajkockákat tettem, hogy jó zaftos legyen.
Kiváncsiságból döntöttem a nyers pityóka mellett,  finom lett így is,  de azt hiszem következőkör a főtt pityóka mellett maradok mert időben sokkal gyorsabban elkészül:-) .

2012. január 19., csütörtök

"Maradék"

A mai nap ebéd készítése terén tanácstalan voltam. Aztán eszembe jutott az ilyenkor jól bevált "módszerem" mely szerint, elkezdek "kutatni" a fiókokban és szemrevételeztem a tartalmukat. Mindezt a hütő "szeme láttára és h nehogy megsértődjön hát hozzá is" benyitottam:-).
Az elöző napi ételek összetevői nem fogytak el mind, ezért úgy döntöttem, h azokból készítek egy "második fogást".  És ez lett belőle.  Mivel maradékokból készült, sokat nem gondolkodtam a nevén...valószínű  Ti is már rég rájötettek:-)


Hozzávalók: sárgarépa, gomba, sajt, tojás, liszt, szezámmag, köménymag, só.
Elkészítése: A sárgarépa amikor félkészre párolódott mellétettem a gombákat sülni. A gombát miután megfordítottam köménymagot hintettem rá, és kb. 5 percet sütöttem még.
A sajtot lisztbe, tojásba és szezámmagba forgattam, és forró olajban megsütöttem.
Lisztbe és a tojásba háromszor is beleforgattam, így "a sajt nehezebben tudott magának utat törni, igaz még páncél védelme is volt a szezámmag személyében":-) Körülbelül fél-fél  percet sütöttem mindkét oldalát.

2012. január 18., szerda

Hagymaleves, Gombás csirkemell barna rizzsel





Hozzávalók: 5db. kisebb hagyma, vaj, liszt, tejföl, só, szerecsendió, zöldbors.
Elkészítése: a hagymát vékony szeletekre vágtam, majd vajban addig pároltam amíg meglágyult, kanál lisztet szórtam rá, összekevertem és világos barnára pirítottam. Feltöltöttem vízzel, és zöldborsot tettem bele. Fél óra főzés után két evőkanál szerecsendiós tejfölet adtam hozzá és mégegyszer felforraltam.
A tejfölet akkor tettem csak bele, amikor már ehetőre kihűlt és így nem futott össze. Tálaláskor petrezselyem lapit morzsoltam rá.
Könnyek árán úgyan, de finom lett:-).

Gombás csirkemell barna rizzsel


A gombát vékony szeletekre vágtam és pároltam. Kakukkfűvel, és két cikk fokhagymával és két kanálnyi tejföllel összekevertem. Kb. 2 percet hagytam sülni.
Egy bögre barnarizset kétszer annyi vízzel odatettem főni. A végén szójaszósszal és curryvel fűszereztem.
A csirkemellnek miután egyik fele megsült, megfordítottam és rátettem a gombás tölteléket, és egy vékony szelet sajtot.
Ebben a formában először készítettem de máris a kedvenceim közé került.

2012. január 16., hétfő

"10 perces olivás", Kakkukfűves gomba



Hozzávalók: fokhagyma, sárgarépa, olivaolaj, kanálka liszt, maréknyi tarhonya, tejföl, só, fehérbors
Elkészítése: Olivaolajban a sárgarépát megpároltam, beletörtem 4-5 cikk fokhagymát, kb. 1-2 percet kevergettem (a fokhagymatörővel tört fokhagyma nagyon gyorsan "odaég"-kozmál- ha közben nem kevergetjük), 1 kanálnyi liszttel összekevertem. 
A liszt amikor már barnulni kezdett volna kb. 4dl vízet öntöttem rá. Sűrítésként tettem bele egy maréknyi tarhonyát. Pár szem egész fehérborssal és sóval fűszereztem. Pirított kenyérrel és tejföllel   fogyasztottuk. 

Második fogásként kakkukfűves gombát készítettem.
A gombát megpucoltam, az olivaolaj mikor már jó forró volt beletettem a gombákat "fejjel lefele" fordítva. Amikor már a  gombában lévő víz "elpárolgott"  megforgattam, kakkukfűvel fűszereztem és juh sajttal megszórtam. A sajtnak az a része ami kifolyt és enyhén  megpirulva ráolvadt a gomba külső felére hmmm...az a legfinomabb falat . 
Egyszerű, gyors és még finom is:-)

2012. január 15., vasárnap

"Legényétel"

Hozzávalók: pityóka,turó,vaj,szerecsendió.
Mártáshoz:szójaszósz és wasabi.

Elkészítése nagyon egyszerű és nem igényel különösebb odafigylést, beállítjuk a sütőt és amikor sípol akkor kész is.

A pityókát  hámozás után kettőbe vágtam, a közepét kivájtam, tepsibe raktam  majd 40 percre betettem a sütőbe 180 fokon sülni. 
E közben a vajból és a turóból kis kockákat vágtam, és előkészítettem a szerecsendiót.
Miután lejárt a 40 perc, kivettem a sütőből szerecsendióval fűszereztem és beletettem a vajat,  a tetejére a túrót. Visszatettem kb. 15 percre és hagytam, h piruljon.
Hogy a megszokottól egy kicsit eltérő legyen ezért kitaláltam, h készítek mellé egy kis wasabis szójaszószt. A wasabiból,  vagy nevezhetném  "japán torma"-nak is egy késhegynyit tettem és a szójaszósszal homogénre kevertem.
A pityókát  "füttyszóra" kivettem a sütőből és a szószba mártogatva elfogyasztottuk.
Így lett "ötvözve" a japán wasabis szójaszósz és a székelyeknél napiszinten eledelként igen jólbevált pityóka:-).



2012. január 12., csütörtök

Currys, szerecsendiós spenót



Hozzávalók: vaj, fokhagyma, liszt, spenót, tojás, tej a címben szereplő fűszerek és só.
Elkészítése nagyon egyszerű és ami igen meghatározó volt számomra a gyorsaság:-)
Vajban a  megtört  (3 cikk) fokhagymát kicsit pároltam, sűrítésként fél kanálnyi lisztet adtam hozzá, amikor a liszt "elszíneződött" beletettem a spenótot, hozzáadtam a 2dl tejet. Amikor főni kezdett befűszereztem 2csipet szerecsendióval, 1 csipet curryvel (először próbáltam a curryt és nem mertem többet belőle), két csipet só (aki sósan szereti tehet töbet is bele) és kb. 2-3percet főztem.
Ahogy a barátnőm nevezte "tükör kokót" sütöttem mellé:-) és jó étvággyal elfogyasztottuk:-)

2012. január 10., kedd

Gyömbéres mézes sárgarépa


Gyömbéres mézes sárgarépa elkészítése nagyon egyszerű, kezdő "konyhásoknak" is ajánlom, mert a siker garantált:-) azóta is a férjem egyik kedvence.

Mit is kell beszerezni hozzá?

A nevéből adódóan gondolom már rég rájötettek, h a fő hozzávaló a sárgarépa azaz murok:-), gyömbér, méz, mazsola, szezámmag,fokhagyma, vaj.
A mazsolát vízbe áztattam (kb. fél nap), a szezánmagot megpírítottam -itt szeretném jelezni, h folyton mozgassátok a tepsit mivel gyorsan pirul-, vajban megpároltam a sárgarépát, mikor meglett, hozzáadtam a reszelt gyömbért, két cikk fokhagymát összetörve, a mazsolát és a mézet.
Összekevertem és utánna rögtön lekapcsoltam a "gázt", h az összetevők ne veszítsék el jótékony hatásukat.
Adagokról csak annyit, h gyömbért keveset, kb. egy kis kanálnyit mert ha több megy akkor kicsit csipős lesz.