2012. szeptember 9., vasárnap

Sajtpuding


Gyergyószentmiklóson II. Örmény Művészeti Fesztivált tartottak és ott volt szerncsém megvenni dr. Issekuts Sarolta-Erdélyi örmény konyha, fűszerezve című receptkönyvet és ezt  forgatva megakadt a szemem a sajtpudingon, és mivel itthom volt minden hozzávaló így el is készítettem....kicsit másképp:-).
Hozzávalók: kb. 1/2 kg pityóka, 3 tojás, egy kis doboz tejföl, 30 dkg sajt, 4 kanál vaj, 2 kanál  liszt, só, bors.
Elkészítése: a pityókát héjában megfőztem, meghámoztam majd reszeltem. A tojás sárgáját összekevertem a tejfölel, a vajjal,  és reszlett sajttal majd a pityókával. Másik edényben a tojás fehérjét habosra kavartam majd jó  alaposan a két masszát összekevertem, persze közben sóztam borsoztam.
Állagra kb. olyan lett mint az igazi puding megfőzve (lehet, h innen kapta a nevét?).
Kivajazott yénai tálba tettem, a tetejére szintén sajtot reszeltem.
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses móddal 30 percet sütöttem illetve a végén tetjét 240 fokon 3-5 percet píritottam.

2012. szeptember 5., szerda

Zakuszka

Ha valaki zakuszka eltevésre szánja magát, javaslom, hogy ezt szabad napján tegye vagy két délutánt szánjon rá. Én az utóbbit szerettem volna aztán, hogy minnél gyorsabban végezzek és a konyhában is minden a megszokott legyen gyorsan "megszabadultam a munkától":-)
Mivel nagyon szeretjük ezért rögtön két adagot készítettem, viszont egy adagnak a receptjét írom, hogy ne "bolondujon" senki bele a számolgatásba.
Hozzávalók: 1 kg fehér szemű fuszulyka, 3 kg pritamin paprika (gogos), 2 kg húsos kalifornia paprika, 1 kg hagyma, 1 l paradicsomlé, 7 dl olaj, 1 kg padlizsán, só, bors, babérlevél ízlés szerint.
Első lépés előző nap beáztattam a fuszulykát, és reggel főni tettem, illetve a fagysztóból kivettem 1 kg sült padlizsánt (vinetét) kiolvadni.
Második lépés megpucoltam a paprikákat, és a hagymát.
Paprika kicsumázva
Hagyma megpucolva












Harmadik lépés: apróra vágott hagymát párolni tettem.
Hagymát üvegesre dinszteltem
Amíg a hagyma  üvegesre párolódot  (10-15 perc) az idő alatt ledaráltam a paprikát majd hozzáadtam a hagymához, ezt is folyamatosan kevergettem (3-5 percenként).
Együtt kb. 1h 30 percet rotyogtattam.


Paprika darálása



Fuszulyka daráslás

Padlizsán darálása





Végeztem a darálással,  a hagyma és a paprika szépen rotyogott addig a borkánokat (befőttes üveg) megmostam. Minden megmosott borkán után egyet kevergettem, így nem feledkeztem meg róla.





Következett a fűszerezés:
Babérlevél
Feketebors + só
Az utólsó félórában adtam hozzá a darált fuszulykát, padlizsánt, a paradicsomos sűrítményt jó alaposan összekevertem, majd hagytam, hogy felforrjon. A fuszulykával állandó kevergetés szükséges, különben odakozmál.
Akkor volt kész amikor az olajos lé feljött a tetejére....a karom már nem sokáig bírta volna:-).
A recept férjem keresztanyjától származik, annyi változtatással, hogy a vinete pluszba van hozzá:-).


2012. szeptember 4., kedd

Paradicsom télire

Ha paradicsom akkor oregano és bazsalikom, szeretem ezt az "összeállítást" főleg ha házilag elkészített paradicsomlé, vagy turmixolt paradicsomhoz adhatom,  ezért a piacon vásároltunk 15 kg (ebből kb.13 kg maradt)  édes paradicsomt és befőztük:-).
Hozzávalók: 13 kg paradicsom, só, olivaolaj.


Elkészítése: első lépsben a paradicsomot jó alaposan megmossuk, majd kicsumázzuk és legalább négyfelé vágjuk.


Turmixoljuk, majd a forrástól számolva 15-20 percig főzzük, közben folyamatosan kevergetjük, ízlés szerint sózzuk.
A főzési idő (20 perc) lejárta után alaposan kimosott üvegekbe szedjük. Ahoz, hogy megelőzzük az üveg repedését illetve eltörését mindegyik üvegbe tegyünk egy merőkanálnyit.
Mivel nem használtam semmi tartósítószert ezért a tetejére egy ujjnyi vastagságú olivaolajat (jó a sima is) töltöttem (tavaly is ugyanezzel a módszerrel készült és egyse romlott meg).
Az üvegek tetejét megmostam, majd forralt vízbe tettem, és ezután rögtön az üvegekre csavartam.
Egy napig száraz dunsztba tettem.
A férjem segített az elkészítésben ezért kb. fél óra alatt végeztünk is az előkészületekkel, kiszedése sem volt több mint 10 perc.
Nem a hagyományosan elkészített paradicsomlé (de olyant is fogunk) inni kicsit sűrű viszont  bármilyen paradicsomos ételhez nagyon jó lesz pl. pizzaszósznak, vagy hasábburgonyához:-).


2012. szeptember 2., vasárnap

Cukkini "csónak"

Paradicsomot főztem be télire (bejegyzése hamarosan,  íme) így adódott, hogy abból készítsek valami gyorsat és nagyon egyszerűt ebédre:-).
Hozzávalók: 1 fél csirkemell, 2 dl paradicsom, 2 kis cukkini. Fűszerek közül ebből a keverékből (szárított paradicsom, bazsalikom, só, és tészta) 2 csipet, egy maaréknyi szezámmag, olivaolaj.
Elkészítése: a csirkét kis kockákra vágtam majd forró oliva olajban forgatva sülni tettem. Amikor a kis kockák elfehéredtek akkor hozzáadtam a szezámmagot, és a mixerrel összetört megfőzött paradicsomot. Amíg a csirke párolódott addig a cukkiniket meghámoztam, a belső részét kanálal kivájtam, és sós vízben kb. 5 percet főztem.
A paradicsomos csirkéhez hozzáadtam a fűszert majd a megpuhult cukkini "csónakocskákba" szedtem, sajttal megszórva tálaltam.
Szőlőszem és paprika csak díszítésként szolgált, előnye, hogy a  desszert rögtön a tányéron volt.