2012. december 12., szerda

Baracklekváros derelye

Nyáron nálunk volt a nővérem kislánya és érdeklődtem mindig, hogy mit kíván, mi a kedvence, s többek között említette a derelyét mert az "olyan finom, édes". Igaz akkor nem került rá sor, de most végre elkészítettem életem első derelyéjét, igaz egy kicsit időigényes de megérte...
Hozzávalók: 1/2 kg pityóka, 30dkg liszt, 10dkg margarin, 1 tojás, zsemlemorzsa, vaníliáscukor, baracklekvár,só.
Elkészítése: a meghámozott és kockára vágott pityókát megfőztem. Melegen összetörtem és hozzáadtam a margarint, hogy olvadjon bele.
(Amíg a pityóka hűlt addig egy csepp olajba prézlit(zsemlemorzsa) pirítottam és vizet tettem forralni.)
Amikor már nem égette a kezem akkor a liszttel, a tojással és egy csipet sóval csomómentesre gyúrtam. Három  egyforma gomóckát csináltam, hogy a kinyújtásnál (sirítésnél) könnyeb legyen.
Amikor a gombócot kinyújtottam akkor a tészta széleit levágtam azért, hogy egyforma nagyságú négyzeteket tudjak kivágni. (A levágott részeket a végén ismét összegyúrtam és azt is felvágtam igaz itt már a formák nem lettel egyformák.)
A négyzetek közepre tettem egy kiskanál lekvárt, majd háromszög alakúra összetürtem a széleit összeragasztva, hogy főzéskor ne bomoljon ki. Forralt vízbe tettem, és  addig hagytam amíg  feljött a víz tetejére mivel ekkora már  megfőtt. Lyukas kanálal egyenként kiszedtem a vizből és a prézlibe forgattam. Tálaláskot egy kis porcukorral meghintettem.

2 megjegyzés: