2012. január 15., vasárnap

"Legényétel"

Hozzávalók: pityóka,turó,vaj,szerecsendió.
Mártáshoz:szójaszósz és wasabi.

Elkészítése nagyon egyszerű és nem igényel különösebb odafigylést, beállítjuk a sütőt és amikor sípol akkor kész is.

A pityókát  hámozás után kettőbe vágtam, a közepét kivájtam, tepsibe raktam  majd 40 percre betettem a sütőbe 180 fokon sülni. 
E közben a vajból és a turóból kis kockákat vágtam, és előkészítettem a szerecsendiót.
Miután lejárt a 40 perc, kivettem a sütőből szerecsendióval fűszereztem és beletettem a vajat,  a tetejére a túrót. Visszatettem kb. 15 percre és hagytam, h piruljon.
Hogy a megszokottól egy kicsit eltérő legyen ezért kitaláltam, h készítek mellé egy kis wasabis szójaszószt. A wasabiból,  vagy nevezhetném  "japán torma"-nak is egy késhegynyit tettem és a szójaszósszal homogénre kevertem.
A pityókát  "füttyszóra" kivettem a sütőből és a szószba mártogatva elfogyasztottuk.
Így lett "ötvözve" a japán wasabis szójaszósz és a székelyeknél napiszinten eledelként igen jólbevált pityóka:-).



1 megjegyzés: