2012. január 27., péntek

Pityóka leves, Citromfűves csirkemell, szalonnás lilakáposztával

Hozzávalók: pityóka, sárgarépa, hagyma, liszt, olaj, só, bors, babérlevél, fűszerpaprika.
Elkészítése: az apróra vágott hagymát és sárgarépát  olajba párolni tettem. Amíg párolódott az idő alatt a pityókát meghántottam és kockákra vágtam, persze közben belekevergettem a hagymába.  Amikor a hagyma üvegesre párolódott akkor szórtam rá kb. egy knálnyi lisztet és összekevertem. Hagytam,h a liszt világos barnára piruljon, és amikor ez megvolt egy csapot kis kanál fűszerpaprikával megszórtam. Kb. 1 percig hagytam, folyamatosan kevergettem és utánna feltöltötem vízzel.  Tettem bele 3 db. babérlevelet, sót, borsot. (A sózást azt úgy szoktam, h kiszámolom,  kb.hány tányér leves lesz belőle és tányéroként egy csipet sót számolok.) Kb. 20perc főzés után el is készül.
Amikor pityóka levest készítek mindig ezt az éneket dudorászom:-)  a címét nem tudom, viszont annyit sikerült kiderítenem , h a Kommandó by night című albumon található, és akkor egy kis ízelítő belőle:-) "Ez a leány de beteg de beteg, de beteg, nem eszi meg a pityóka levest, menjen hátra a kertbe a kertbe a kertbe szedjen murkot a pityóka levesbe:-) ....."

Citromfűves csirkemell, szalonnás lilakáposztával

Hozzávalók: csirkemell, szalonna, lilakáposzta, sárgarépa, zeller, hagyma. citromfű, só.
Elkészítése: A szalonnát megsütöttem és a kiolvadt zsírjában a hagymát, a reszelt  sárgarépát és a zellert pároltam kb. 5 percet. Ezután hozzáadtam a káposztát és jó alaposan összekevertem. Két perc elteltével, öntöttem rá kevés vizet, elkerülve ezzel a káposzta odaégését.
A káposztába, amíg elkészült többször is belekevergettem, és az elpárolgott vízet mindig potoltam.
 A csirkemellet, mielőtt nekifogtam volna a főzésnek, felszeleteltem, sóval és citromfűvel fűszereztem, és  csak akkor kezdtem sütni amikor kész volt a káposzta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése